Скасування тендерів через відсутність акта від Міноборони

У вівторок NGL.media опублікувало розслідування, згідно з яким Міністерство оборони України закупило для Збройних сил пластикові фляги за ціною, що втричі перевищує ринкову. За даними розслідування, у 2024 році Міноборони витратило понад 54 мільйони гривень на придбання 153 тисяч армійських таких фляг з Китаю. Вартість однієї фляги склала 355-354 гривні, тоді як аналогічна фляга натівського зразка доступна за 154 гривні на сайті alibaba.com.

Проблеми з українським виробником

Наступного дня в агенції «Державний оператор тилу» (ДОТ), яка забезпечує нелетальні потреби ЗСУ, повідомили, що не вдалося придбати дешевші фляги через відсутність відповідного акта від управління Міноборони, що відповідає за матеріальне забезпечення ЗСУ. Про це повідомляє «Українська правда».

Сумнівні переможці тендерів

Розслідування також вказує на те, що компанії «Колтрейн» та «Суперформ» отримали замовлення на сотні мільйонів гривень, хоча вони не мають власних виробничих потужностей і змушені закуповувати фляги у китайських виробників. Умови перемоги компаній в тендерах викликають сумніви щодо законності процесу, зокрема у контексті строків доставки, які становлять 19 днів з моменту укладення контракту. За даними розслідування, «Колтрейн» та «Суперформ» заробили на тендерах від 11 до 24 мільйонів гривень кожен з маржою близько 200%.