Одеський орнітолог допоміг у пошуках рідкісного птаха на Тилігульському лимані

Одеський орнітолог відіграв важливу роль у розслідуванні місцезнаходження рідкісного птаха на Тилігульському лимані, співпрацюючи з угорськими колегами з центру кільцювання птахів. Європейські спеціалісти звернулися до регіонального ландшафтного парку з проханням допомогти знайти Малого лебедя (Cygnus bewickii), який загубився на території лиману.

Малий лебідь, позначений шийним супутниковим навігатором з кодом 203Т, раніше був відстежений європейськими орнітологами. Цей тундровий лебідь — рідкісний вид, що мігрує між Європою та узбережжям Північного льодовитого океану, подолавши тисячі кілометрів.

Під час однієї з міграцій птах зупинився на Тилігульському лимані, але недавно супутниковий реєстратор почав показувати одні й ті ж координати, що викликало занепокоєння у науковців. Лебідь перебував у важкодоступних плавнях, що утруднювало пошуки через густу водно-болотну рослинність.

Начальник наукового відділу парку Ігор Гержик приєднався до пошуків та знайшов реєстратор, але самого птаха не виявив. На пристрої були виявлені сліди іклів, що може свідчити про те, що лебідь став жертвою хижака. Перельоти для птахів вкрай виснажливі та вразливі до різних небезпек, включаючи хижаків.

Зникнення рідкісного лебедя стало ще одним нагадуванням про складнощі, з якими стикаються мігруючі птахи.